Grönt kort/Nybörjarutbildning

Nybörjarutbildning

Välkommen till golfen!

Gemenskap, Hälsa, Utveckling och Natur!

Gemenskap: Golf är ett härligt sätt att umgås med vänner, familj och klubbkompisar! Och med ca 2400 medlemmar på Borås GK, så finns det stora möjligheter att träffa människor med samma intresse.

Hälsa: Att röra på sig är bra för kropp och knopp! Varje golfrunda innebär runt 10.ooo steg, vilket gör det till ett roligare sätt att motionera på. Studier har visat på att golfare lever upp till fem år längre!

Utveckling: Det är aldrig försent att börja spela golf, och utvecklas gör man hela livet! Genom golfens finurliga handicapsystem, kan golfare på alla nivåer mötas och spela på lika villkor. Du mäter även din personliga utveckling, eftersom du börjar på handicap 54 och sänker dig i takt med att du blir bättre.

Natur: Att spela golf och samtidigt motionera, gör golfen till en perfekt kombination! Golfbanan har en omväxlande flora och ett rikt djurliv. Så välkommen till världens vackraste idrottsarena!

Grundutbildningen:

Under utbildningen, kommer du tillsammans med din tränare gå igenom olika områden som gör det ännu roligare på klubben, golfbanan och leder till Grönt kort!

Utbildningen är indelat i fem områden:

• Borås GK (Anläggning och personal)
  • Spelet golf
  • Golfens olika slag
  • Golfens regler
  • Golfvett

Vi går igenom de grundläggande bitarna, spelet golf, putt, chip, pitch, bunkerslag, putt och fulla slag. Den teoretiska biten består av golfvett (hur du beter dig på banan), och golfregler. Vi berör även golfens historia, golfklubben Borås, utrustningskunskap m.m.

Grönt kort, medlemskap och fadderronder:

Efter grundutbildningen och klarade ”Gör-det-själv-proven” så är det dags att bli medlem, utveckla din golf, och ta din golfutveckling till nästa steg = Grönt kort. Bäst görs detta på vår Teknikbana. Målet här, är att bli så säker på din golf så du de flesta gånger klarar 18 poäng innan du går vidare till nästa steg i din utveckling. Nu har du Grönt kort och handicap 54 på Teknikbanan, och kan börja träningsspela på Södra banan när du tecknat ditt medlemskap.

Antal slag

Par 3

osv

!Spela! på den Södra banan med en fadder.

Dags för nästa steg i utvecklingen, att spela på Södra banan med en fadder (Fadder är en person som har officiellt handicap och har goda golfkunskaper) och klara 14 – 17 poäng två gånger eller 18 poäng en gång från Orange tee (Detta tee ligger mellan 150-pinnarna och Röd tee). Nu har du 54 i handicap på Stora banan!

På Södra banan får du poäng enligt tabellen nedan:

Antal slag

Par 3

Par 4

Par 5

osv

Att tänka på under dina fadderronder:

Säkerhet                                                                                                                      Banvård:

Stå på rätt sida när någon slår                                                                            Laga nedslagsmärken!!

Spela med god marginal                                                                                       Var rädd om hålkanterna

Vara försiktig vid ”blinda slag”                                                                           Inga vagnar på tee eller foregreen

Ropa Fore                                                                                                                   Ej dra vagnen mellan green och bunker

Banpersonal har alltid företräde                                                                       Lägg alltid tillbaka torven

Kratta alltid bunkern

Hänsyn                                                                                                                       Speltempo

Kom i tid till start                                                                                                    Gå i rask takt

Stå stilla när någon ska slå                                                                                  Ta alltid ögonmärke på din boll

Hjälp till att leta                                                                                                       Släpp igenom om du tappar tempot

Gå aldrig i någons puttlinje                                                                                 Redo att slå när det är din tur

Passa flaggan                                                                                                             Ta upp bollen när dina slag är slut

Tappa inte humöret

Sista steget innan du får spela själv:

54 i handicap och dags för nästa utmaning, att sänka dig från 54 till 36 i handicap från ditt ordinarie tee!

Banan blir längre men du har förberett dig väl för att klara denna utmaning. Du fortsätter att spela med din fadder, där varje runda du gör mer än 18 poäng över 9 hål innebär att du närmar dig ditt mål att nå officiellt handicap som är 36. När du sänkt ditt handicap från 54 till 36, ger det dig möjligheten att spela på andra klubbar i Sverige. Och du kan även ta en golfresa utomlands!!

Välkommen på din Gröna kortet kurs på Borås GK!